Laden Evenementen

Therapie

Adem- en ontspanningstherapie (AOT) volgens de Methode van Dixhoorn is een makkelijk toegankelijke en wetenschappelijk goed onderbouwde methode om bewust te worden van spanning in uw lichaam, zowel geestelijk als lichaam.
Als we gedurende een langere tijd meer van onszelf vragen dan eigenlijk mogelijk is, blijven we vaak op een hoger niveau van spanning functioneren. Er is dan sprake van “overspanning”. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zonder dat we de oorzaak herkennen.
De therapie biedt inzicht of de klachten veroorzaakt worden door spanning of een andere oorzaak kennen.

Werkwijze

De behandeling start met een intake, waarna een proefbehandeling van 4 sessies van 1 uur start. De therapeut zoekt samen met de cliënt naar een instructie , die leidt tot ontspanning. De instructies zijn eenvoudig, kunnen in diverse uitgangshoudingen uitgevoerd worden en kunnen gemakkelijk in het dagelijks leven ingepast worden. De handgrepen (manuele technieken), die gebruikt worden leiden tot bewustwording van adem-, houding en spanning in het lichaam.
Na de proefbehandeling vindt er een evaluatie plaats of klachten voldoende afgenomen zijn of voortzetten van de behandeling zinvol is. De behandeling kan ook onderliggende psychische problematiek duidelijk maken waardoor doorverwijzing zinvol is of de klachten zijn niet spanningsgebonden, de behandeling wordt in dat geval gestopt.
De therapeut maakt bij de evaluatie gebruik van diverse vragenlijsten

 

Indicaties

  • Spanningsklachten:

hyperventilatie, gespannenheid, slaap- en concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, burn-out

  • Psychische klachten

angst, depressie, paniekaanvallen, fobieën, traumaverwerking

  • Functionele problemen

houdings- en ademproblemen, nek- en rugklachten, chronische pijn, whiplash, RSI(CANS)

  • Medische problemen

hart- en longproblemen, neurologische problemen, kanker, andere chronische aandoeningen

 

Therapeut

Machteld Jongmans is in 1984 afgestudeerd aan de opleiding voor fysiotherapie in Nijmegen. Gedurende 18 jaar is zij werkzaam geweest in het Universitair Longcentrum Dekkerswald, waar zij zich specialiseerde in het werken met longpatiënten. Hier ontstond de interesse voor de ademhaling en de invloed van ontspannen op het functioneren van deze patiëntencategorie. Van 1999 tot 2002 volgde zij daarom met de opleiding tot adem- en ontspanningstherapie bij Jan van Dixhoorn. Vanaf 2007 is zij werkzaam in een fysiotherapie praktijk in Drunen, waar zij als fysiotherapeut en AOT therapeut werkt. In 2017 is zij als AOT therapeut een praktijk aan huis gestart.

 

Meld je hieronder aan:

[contact-form-7 id=”2074″ title=”Contactformulier evenement”]

Deel dit met je vrienden!