Laden Evenementen

Marian van der Burgt

Een stukje biografie.
Ik ben geboren en getogen in Nuland. Na voltooiing van mijn opleiding fysiotherapie in Den Bosch / Eindhoven ben ik veel onderweg geweest. Mijn eerste jaren werkte ik in Zwitserland. Toen ik daar op een dag door het museum in Zürich liep, zag ik voor ’t eerst een schilderij van Wassily Kandinsky. Ik werd enorm geraakt door het kleurgebruik en het ritme waarmee de verf was neergezet. Mijn hart werd opgetild, zo blij werd ik ervan. Na de bergen in Zwitserland ging mijn professionele loopbaan verder in Worksop in Engeland. Tussen die twee werkgelegenheden door reisde ik 3 maanden in/door Zuid Amerika en Costa Rica om een andere, vooral de Indiaanse cultuur te leren kennen.
Engeland beviel me prima: de mensen, de taal, de humor en ik bezocht tuinen en musea. De kleuren begonnen te stromen door mijn lijf en ik wilde er wat mee doen dus ik ging met kleurpotloden aan de slag en volgde bij verschillende Engelse docenten teken-en aquarellessen.
Het was voor mij werkelijk een openbaring om kleuren waar te nemen en aan te voelen. Ook het leren mengen vond ik opzienbarend
Toen ik in het jaar 2000 weer terugkwam in Nederland verdiepte ik me in oude schildertechnieken en samen met anderen deelde ik later een atelier in Den Bosch; want thuis was de ruimte te beperkt. Daar ontstonden grotere werken gemaakt van en met ei-tempera. In 2008 rondde ik mijn studierichting tekenen af, aan de academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk.
Vanaf die tijd ben ik zelfstandiger gaan werken en ben ik steeds meer mijn eigen koers gaan varen.
In 2017 richtte ik op mijn nieuwe adres de zolder in als atelier.

THEMA
Thema’s gaan vaak over de verbeelding van innerlijke belevingen: blijheid, spelen, geluk, liefde, maar ook twijfel en verdriet. En verbeelding kan ook gaan over verlangens van liefde, eenheid, stroming en verbinding met dat wat is. Eveneens inspireert mij de stilte en de natuur. Eigenlijk de verbinding van alles met alles.
Uit dualiteit probeer ik een eenheid neer te zetten. Ik begin en werk door tot de compositie voor mij klopt en ik me één voel met het werk. Sinds 2015 schilder ik ook op zijden stoffen. Dit vanwege de intensiteit van kleur die ik op die bijna doorschijnende doeken kan bereiken.

Marian

Deel dit met je vrienden!